Ambrus 2018-ban csatlakozott hozzánk. Az Olaszrizling Szerintünk idején találkozott először a Petrányi családdal, egy hajdani kolléga által. Akkorra már ünnepelt borász volt, akit egy ország ismerhetett meg nagyszerű saját és más nagyobb pincéknél készített borai révén. Saját pincéjében nem tűr kompromisszumokat, csakis természetes módszerek jöhetnek szóba. Borvidékünkön már dolgozott más pincénél, de Csopak új terület volt számára. Ráadásul egy bejáratott stílust új borászként átvenni mindig kihívás, mindig tartogat nehézségeket, de egy olyan szakmai érkezettségű, olyan mély elméleti tudású szakember, mint Ambrus mindig kicsit egyéni megközelítéssel gondolkodik a borkészítésről. A mikrobiológia és a biokémiai folyamatok terén páratlan tudással rendelkezik, nem ismerek senkit, aki a terpénekről, aldehidekről és más szerves kémiai fogalmakról oly részletességgel tudna mesélni, mint Ambrus. Interjúnkból természetesen az is kiderül, miképp éli meg a jelenlegi helyzetet, miközben lakóhelyéről, Badacsonyból átjön Csopakra.

Nulladik kérdésként sablonosan úgy kezdeném, hogy vagytok? A turistaszezon biztosan csúszik, de mennyiben jelent változást egy magadfajta szőlész-borász életében a korábbi tavaszokhoz képest, hogy kevesebbet lehet mozogni? Mennyire szerveződik át emiatt a tavaszi rutin?

Jól vagyunk. Tényleg. Nyilván a forgalom szinte teljes visszaesése gazdasági hatásaiban rettenetes. De egészségünkben, közérzetünkben jól vagyunk. A mi munkánkat a korlátozások gyakorlatilag nem érintik (hétvégén lehet nehézség), a szőlő- és pincemunkák a megszokottan folynak, a legnagyobb különbség, hogy a vendéglátó kollégák részvétele most jelentősen megnőtt ezekben a munkákban.

Hogy indul a tenyészidőszak? Tapasztalsz-e esetleg különbségeket, ha például Badacsonyból átautózol Csopakra és szétnézel a szőlőben?

A tavalyi évhez hasonlóan indul a tenyészidőszak, kifejezetten korán. A talaj felső rétegei szintén igen szárazak, bár számadatokkal most nem tudom a tavalyival összehasonlítani. A két borvidék között jelenleg nem észlelek jelentős különbséget: a Badacsony-hegyen belül jóval nagyobbak az eltérések, mint amekkorákat Csopak és Badacsony között tapasztaltam.

S mi a helyzet a (részben már) magunk mögött hagyott évjárattal: milyennek élted meg 2019-et akár Csopakon, akár összehasonlításképp Badacsonyban és milyenek a 19-es borok?

Minőségi szempontból 2019 mindenképpen az utóbbi évek legjobbja volt, mindkét borvidéken (2013 volt az utolsó még ennél is jobb; érdekes módon akkor még a mennyiség is nagyobb volt). Az elmúlt 28 év leghidegebb, és egyben kimagaslóan csapadékos májusa, a forró, száraz időszak június-júliusban ill. a július végi(-augusztus eleji) esők nagyon szép savakat, jó savösszetételt, alacsony pH értéket eredményeztek. Badacsonyban valamivel később értek a szőlők, talán valamelyest még magasabb savakkal, de a borok itt is, ott is feszesek, koncentráltak, az előző évekhez képest sokkal jobb egyensúlyuk van.

Van most olyan csopaki tétel, ami különösen is kedves számodra és még nincs palackban? 

Kis csalással ide sorolnám az alig pár hete letöltött Csopaki Olaszrizling hegyborunkat, melyet a kollégákkal közösen mindnyájan nagyon szeretünk. A még letöltésre váró tételek közül az eddigi legszebb Furmintunkat illetve a még csikó Syrah-t emelném ki, de a minőség egyenletesen magas.

A sok negatív hír közepette mennyire tudsz optimista lenni a piac jelenlegi átalakulását illeti? Mernél jóslatokba bocsátkozni borpiac vagy turizmus szinteken akár középtávon?

Mondjuk úgy, hogy bizakodó vagyok a nyarat illetően - bizonyosan lesz forgalom. Bár összességében alacsonyabb lesz, mint tavaly, a belföldi vendégek száma kevésbé fog csökkenni (nagyobb relatív arányuk lesz). A borkereskedelem is talpra fog állni, nyilván lassan, az év végéig nem fogja elérni a régi szintet. A most beinduló online borkereskedelem viszont valószínűleg tovább fog erősödni.

Akikkel beszélgetek jártamban-keltemben, szinte mindenkitől megkérdem: ha mondani kéne valami pozitívumot, amit a járványhelyzet hozott, te hogyan fogalmaznád meg?

Erre egyfelől egy elcsépelt, de fontos választ lehet adni - a globalizált turizmus és szállítás visszaesését. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy ez sokak, különösen a szegényebbek megélhetését rendkívül negatívan befolyásolja.

Másik oldalról, egyes családokban ki lehet emelni, hogy több időt töltöttek/töltenek együtt, kapcsolataik szorosabbá, mélyebbé válnak, és ebből valamennyi a járvány után is megmarad, tovább fejlődik. Itt sem szabad azonban elfelejteni, hogy más családokban pedig a problémák, konfliktusok éleződnek. Komoly és tartós pozitív hatásban az emberiségre reménykedni szeretnék, de egyelőre nem merek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Iratkozzon fel a Petrányi Pince hírlevelére, és értesüljön elsőként a legfrissebb borkínálatunkról, legújabb eseményeinkről.

Feliratkozás

Nyitva tartás

A Petrányi Pince nyitva tartása