Kisfaludy Program tájékoztató

Még nem is meséltük…tavaszra lett nekünk egy új borászunk. Bakó Ambrusnak hívják. Akik esetleg boros körökben aktívan mozognak, talán már ismerhetik a mikrobiológia tanárból lett tehetséges badacsonyi borászt. Pár évjárat elég volt neki, hogy rögtön az ország legszebb rizlingjeit töltse palackba mind rajnaiból (Villa Sandahl), mind olaszrizlingből (saját pincéjében). Öröm hallgatni, ahogy megszállottsággal mesél az erjedés részleteiről, a bor különféle savairól vagy a tramini illatát okozó aromaanyagokról.

Egy borászváltás mindig nehéz dolog. Mi 16 év után tettük meg ezt a lépést, és nagyon izgalmas látni, ahogy Ambrus belevetette magát a szitahegyi terroir és fajtáink körüli műhelymunkába, a 2o17-es tételeket már vele töltjük le. Örülünk, hogy csapatunknak új, aktív tagja lett. - Ambrust faggatjuk kicsit, milyen érzésekkel csatlakozott csopaki családi pincénkhez:

Emlékszel még a pillanatra, mikor döntötted el, hogy bort fogsz készíteni?

2005-ben, mikor féltestvérem feldobta az ötletet, hogy vásároljak mustot szüretkor (szőlőt művelni akkor még nem állt módomban).

Hogyan segít az alapos mikrobiológiai ismeret téged egy átlagos borászati képzettséghez képest?

Sokkal mélyebben értek több olyan folyamatot a szőlőnövényben és az erjedés során, melyek lényegesen befolyásolják a kész bor jellegét. Ennek megfelelően részben célzottabban tudok dolgozni/reagálni, részben sok esetben a körülmények modulálásával el tudom érni a kívánt eredményt, anélkül, hogy adalékokat kellene igénybe vennem.

S ha azt kéne megfogalmazni, mi az alapvető különbség ennek tükrében Badacsony és Csopak között…?

A leglényegesebb különbséget a talajban illetve a talajnak a sav- és borszerkezetre gyakorolt hatásában látom. A badacsonyi talajok káliumban sokkal gazdagabbak, a szőlő is sokkal több káliumot vesz fel, ennél fogva a badacsonyi borok savszerkezete jelentően eltér a csopakiaktól.
Csopakon magasabb a borkősav/almasav arány, magasabb a szabad/kötött sav arány, alacsonyabb a pH. Ezek, együttesen a kálium adta egyéb változásokkal, hasonló paraméterek esetén élénkebb, kicsit könnyedebb borokat adnak, és a pincei iskolázásuk könnyebb. Hosszabban érlelt Csopakiakkal még nincsen értékelhető tapasztalatom, ezért azt nem tudom megítélni, hogy hosszútávfutásban hogyan viszonyulnak a badacsonyiakhoz.

Kíváncsiak vagyunk mind, ahogy arra is milyennek látod a 2017-es évjáratot eddig?

A 2017-es évjárat hatása különösen a testesebb borokon jól tetten érhető. A megszokottnál magasabb alkoholtartalom, nem túl magas savtartalom jellemzi ezeket a borokat. A nagy meleg folytán a gyümölcsaromák nem csúcsintenzitásúak. A könnyedebb illetve az illatos fajtákból készült borok viszont nagyon szépek, zamatosak. Ebben a pillanatban, amikor a furmint és az olaszrizling még érlelésre várnak, az új borok közül a (száraz) Sárgamuskotály nyújtja a legjobb élményt (a maga pályáján mindenképpen).

Van most kedvenced a Petrányi borok közt?

A már korábban palackozott borok közül a kódex olaszrizlingek tetszenek a legjobban.

Petrányi Pince boros palackok

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Iratkozzon fel a Petrányi Pince hírlevelére, és értesüljön elsőként a legfrissebb borkínálatunkról, legújabb eseményeinkről.

Feliratkozás

Nyitvatartás

A Petrányi Pince nyitvatartása