Kisfaludy Program tájékoztató

Ősszel is Balaton! 

A Bor és Piac Kft. szervezésében nagy érdeklődés mellett került megrendezésre 2022. november 5-én az „Ősszel is Balaton” című projekt keretében egy balatoni borokat bemutató sétáló borkóstoló és mesterkurzus. Az eseményen több, mint 200 fő jelent meg, akik 25 borászat kiválóbbnál kiválóbb borait élvezhették, így „teltházas” rendezvénynek adott otthont Balatonalmádiban a Pannónia Kulturális Központ.A rendezvényen a Balatoni Borrégió mind a hat borvidéke képviselteti magát: érkeztek termelők a Badacsonyi, a Nagy-Somlói, a Zalai, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki és a Balatonfüred-Csopaki Borvidékről is. Pincénk három tétellel, köztük az Országos Borversenyen Aranyéremmel díjazott Hegybor Olaszrizling 2021 borral várta a borkedvelőket. 

A rendezvényt Bozzai Zsófia, a Bor és Piac főszerkesztője nyitotta meg, majd Tornai Tamás, a Tornai Pincészet tulajdonosa köszöntötte az egybegyűlteket. A megnyitót Rabovay Júlia hegedűművész játéka zárta négy rövid Telemann darabbal és a Monti Csárdással.

A projekt átfogó célja a kulturált borfogyasztás, borkultúra, valamint a fenntartható borászat népszerűsítése a Balatoni Borrégióban. Ezt a célt szolgálta a borkóstoló, ahol az érdeklődők minőségi borokat kóstolhattak, valamint a mesterkurzus előadásai, ahol szó esett a borturizmusról, a „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” pályázatot ismertették a jelenlévő zsűritagok: Dr. Szakács László, Dr. Csemez Attila és Dékány Tibor. A bor és egészség kapcsolatáról Dr. Sólyom-Leskó Annamária előadásában hallhattak, Prof. Dr. Bisztray György Dénes a bioszőlészet és borászat perspektívájáról beszélt. Dr. Pásti György előadása a klímaváltozásra adható válaszokról szólt borász szemmel.  Dr. Mészáros Gabriellának köszönhetően betekintést kaphattunk a balatoni gasztronómia és borok izgalmas világába. Saša Špiranecnek, a horvátországi vendégelőadónknak köszönhetően pedig „kitekinthettünk” a határainkon túlra is hat nagyszerű Grasevina tétel ismertetése révén, ami a déli szomszédunk Olaszrizling fajtája, egyúttal „zászlóshajó” bora.

A rendezvényen láthatták két kisfilm premierjét a mesterkurzus után, amelyeket a Balatoni Borrégió borászatairól készültek, fő témái a klímaváltozás és a régió turisztikai lehetőségei a főszezonon kívül. Az első kisfilm itt érhető el, a második pedig itt.

Köszönjük a meghívást a szervezőknek! Készült a sajtóközlemény alapján.

Fotó: Jandó Zsuzsa, Fogarasi Barbara, Bhőm József, Bozzai Attila. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Iratkozzon fel a Petrányi Pince hírlevelére, és értesüljön elsőként a legfrissebb borkínálatunkról, legújabb eseményeinkről.

Feliratkozás

Nyitvatartás

A Petrányi Pince nyitvatartása