A Petrányi család

A Petrányi Család neve a pince mellett a legtöbbek számára a Ford autókereskedés kapcsán csenghet ismerősen. A 150 főt alkalmazó budapesti cég meghatározó szereplője a közismert autómárka piacának.

A család a vitorlázási szenvedély szálaival kötődik már évtizedek óta Csopakhoz. Petrányiék, amihez nyúlnak, azt szívvel és maximalizmussal teszik, legyen szó akár a hivatásukról, akár a vitorlázásról, akár a csopaki birtokról.

Több, mint csapat: közösség

Kicsit máshonnan jött mindenki: Veszprém, Siófok, Pest... Mégis nagy család vagyunk, Csopak összeköt minket, szoktuk mondani. Talán közhelyesen hangzik, de igaz. Eleve szűk a brigád, de mindenki kicsit részt vesz mindenben. Pont ettől lesz hatékony a közös munka: mind kellőképp magunkénak érezzük a feladatokat. Amennyire lehetséges, szeretnénk kollégáinkat egész évben foglalkoztatni, nem csupán a főszezonban.

Próbálunk vigyázni a kialakult jó légkörre. Hadd mutassuk be, kik azok, akik látható vagy kevésbé látható módon részt vállalnak a Petrányi Csopak sorsában

Petrányi István és Petrányi Piroska

A Petrányi Pince megálmodói

Ők szerettek bele ebbe a különleges tájba és alapították meg családi birtokot az ezredforduló táján. Eleinte csupán a vitorlázás kötötte őket Csopakhoz, de aztán a terület megvásárlása után a fél hektáros szőlőbirtokból végül 3,5 hektár lett a Szitahegyen, birtokközponttal, és immár vendéglátással. A család minden tagja benne van az irányok kijelölésében, sőt ha tehetik, ki veszik a részüket a szüretben, terasz kitalálásában is. István leginkább a pincében mozog otthonosan, míg Piroska inkább a Borterasszal és a Kincsessel foglalkozik többet. A második (Petrányi Zoltán és felesége Viki) és immár a harmadik generáció (Petrányi Botond) is aktívan vitorlázik. Így együtt, családi alapokra építve, közösen élik a Petrányi Pince mindennapjait.

Csapattagok

Együtt írunk saját történetet, Önökkel

Bakó Ambrus

borász

Ambrus 2018-ban csatlakozott csapatunkhoz, hogy a 2017-ig borokat készítő Ritecz János utódjaként új színt és stílust vigyen borainkba. A fiatal borász nagy ismerője a biokémiai, mikrobiológiai folyamatoknak (tanítja is azokat) és azon kivételes borászok egyike, akik jó orgánumukkal rendkívüli módon képesek lekötni a hallgatóságot. Badacsonyi pincéjében alapozta meg országos hírnevét, nagyon örülünk, hogy csatlakozott hozzánk.

Molnár Zoltán

Szőlész

Csodájára járnak a helyiek a Petrányi Pince szitahegyi szőlőjének. Ez pedig nagyban köszönhető a szőlészeti feledatok irányítójának, Molnár Zoltánnak, aki ugyancsak a kezdetek óta velünk van. De nem csupán a szőlőre terjed ki hatásköre, a napi pincei munkákért is ő felel, s ahogy már említettük kiemelten fontos számunkra a tajba illőség, a táj értékeinek megőrzése.

Ódor Tamás

Szőlész segéd

Molnár Zoltán jobbkeze, a technikai, műszaki témák nagy ismerője az az Ódor Tamás, aki gyakorlatilag a birtokunk problémamegoldó embere sok éve már. Nem csak a traktoros munkák hárulnak tehát rá: ezermester, aki bármit szétszerel, összerak, átalakít, hogy a pince és a terasz körül hatékonyabb lehessen a munka. Nélküle biztos, hogy gondban lennénk, ha egy szivattyú elromlana.

Kós Attila

Borterasz, üzletvezető

Attila a 2018-as szezonnal csatlakozott a borterasz csapatához, hogy a vendéglátós feladatokat koordinálja, egyengesse, vezesse. A környéket jól ismeri ilyen szempontból és igazi rutinos felszolgálóként érkezett vissza a Balatonra Németországból.

Somogyi Károly

Szakács

Kari 2018 májusában csatlakozott hozzánk, Laár András Vacsoravendéges estjén debütált és szaktudásával azonnal rengeteg színt tett hozzá konyhánk stílusához a tetovált séf. Karrierje igen szép múltra tekint vissza. Munkahelyein nagy munkabírással és fogékonysággal szívta magába mindazt a tudást, melyet jelenleg borteraszunk konyháján hasznosít vendégeink nagy örömére. Korábban a Baricska séfjeként és a Chianti szakácsaként is tanult, fejlődött. Rengeteg érkzékeny és innovatív mozdutaltot tesz/tett hozzá borteraszunk hangulatához és alapanyagokban, fogásokban is szem előtt tartja a szezonalitás és a helyi alapanyagok szerepét. Csatlakozása komoly fordulatot jelentett a terasz történetében.

Szabó Krisztián

Szakács

A tehetséges fiatal szakácsot a túlpartról csábította át Piroska. Siófokról jár át hozzánk főzni azóta is minden áldott héten. Nagyon gyorsan megkedveltük azt a fajta érzékenységet, ahogy Krisz nyúl az ételekhez. Mindezt rá jellemző természetességgel, nincs agyongondolva egyik tányér sem (mint annyi helyen), minden pont annyi, amennyinek lennie kell. Ízlése a Petrányi Borterasz alappillérévé vált. Mára nélkülözhetetlen színfoltja a jókedvű csapatnak.

Magas Enikő

Borterasz, Kincses

Enikő 2017 óta dolgozik nálunk felszolgálóként. Képviseli a nőies látásmódot és színt a csapaton belül és a vendégek felé is.

Nyitva tartás

A Petrányi Pince nyitva tartása