A Petrányi család

A Petrányi Család neve a pince mellett a legtöbbek számára a Ford autókereskedés kapcsán csenghet ismerősen. A 150 főt alkalmazó budapesti cég meghatározó szereplője a közismert autómárka piacának. A család a vitorlázási szenvedély szálaival kötődik már évtizedek óta Csopakhoz. Petrányiék, amihez nyúlnak, azt szívvel és maximalizmussal teszik, legyen szó akár a hivatásukról, akár a vitorlázásról, akár a csopaki birtokról.

Több, mint csapat: közösség

Kicsit máshonnan jött mindenki, mégis nagy család vagyunk. Eleve szűk a brigád, de mindenki kicsit részt vesz mindenben. Pont ettől lesz hatékony a közös munka: mind kellőképp magunkénak érezzük a feladatokat. Amennyire lehetséges, szeretnénk kollégáinkat egész évben foglalkoztatni, nem csupán a főszezonban. Próbálunk vigyázni a kialakult jó légkörre.

Petrányi István és Petrányi Piroska

A Petrányi Pince megálmodói

Ők szerettek bele ebbe a különleges tájba és alapították meg családi birtokot az ezredforduló táján. Eleinte csupán a vitorlázás kötötte őket Csopakhoz, de aztán a terület megvásárlása után a fél hektáros szőlőbirtokból végül 3,5 hektár lett a Szitahegyen, birtokközponttal, és immár vendéglátással. A család minden tagja benne van az irányok kijelölésében, sőt ha tehetik, ki veszik a részüket a szüretben, terasz kitalálásában is. István leginkább a pincében mozog otthonosan, míg Piroska inkább a Borterasszal és a Kincsessel foglalkozik többet. A második (Petrányi Zoltán és felesége Viki) és immár a harmadik generáció (Petrányi Botond) is aktívan vitorlázik. Így együtt, családi alapokra építve, közösen élik a Petrányi Pince mindennapjait.

Csapattagok

Együtt írunk saját történetet, Önökkel

Bakó Ambrus

borász

Ambrus 2018-ban csatlakozott csapatunkhoz, hogy a 2017-ig borokat készítő Ritecz János utódjaként új színt és stílust vigyen borainkba. A fiatal borász nagy ismerője a biokémiai, mikrobiológiai folyamatoknak (tanítja is azokat) és azon kivételes borászok egyike, akik jó orgánumukkal rendkívüli módon képesek lekötni a hallgatóságot. Badacsonyi pincéjében alapozta meg országos hírnevét, nagyon örülünk, hogy csatlakozott hozzánk.

Molnár Zoltán

Szőlész

Csodájára járnak a helyiek a Petrányi Pince szitahegyi szőlőjének. Ez pedig nagyban köszönhető a szőlészeti feledatok irányítójának, Molnár Zoltánnak, aki ugyancsak a kezdetek óta velünk van. De nem csupán a szőlőre terjed ki hatásköre, a napi pincei munkákért is ő felel, s ahogy már említettük kiemelten fontos számunkra a tájba illőség, a táj értékeinek megőrzése.

Ódor Tamás

Szőlész segéd

Molnár Zoltán jobbkeze, a technikai, műszaki témák nagy ismerője az az Ódor Tamás, aki gyakorlatilag a birtokunk problémamegoldó embere sok éve már. Nem csak a traktoros munkák hárulnak tehát rá: ezermester, aki bármit szétszerel, összerak, átalakít, hogy a pince és a terasz körül hatékonyabb lehessen a munka. Nélküle biztos, hogy gondban lennénk, ha egy szivattyú elromlana.

Somogyi Károly

Konyhafőnök

Kari 2018 májusában csatlakozott hozzánk. Karrierje igen szép múltra tekint vissza. Munkahelyein nagy munkabírással és fogékonysággal szívta magába mindazt a tudást, melyet jelenleg borteraszunk konyháján hasznosít vendégeink nagy örömére. Korábban a Baricska séfjeként és a Chianti szakácsaként is tanult, fejlődött. Rengeteg érzékeny és innovatív mozdutaltot tesz hozzá borteraszunk hangulatához. Nagy hangsúlyt fektet a szezonális és a helyi alapanyagok használatára. Csatlakozása komoly fordulatot jelentett a terasz történetében.

Kós Attila

Borterasz, üzletvezető

Attila a 2018-as szezonnal csatlakozott a borterasz csapatához, hogy a vendéglátós feladatokat koordinálja, egyengesse, vezesse. A környéket jól ismeri ilyen szempontból és igazi rutinos felszolgálóként érkezett vissza a Balatonra Németországból.

Nyitva tartás

A Petrányi Pince nyitva tartása