Kisfaludy Program tájékoztató

Így készül

A terroir adta lehetőségekből indul ki minden

A terroir adta lehetőségekből indul ki minden

Szőlőnevelő és borkészítő gondolkodásunk középpontjában a termőhely áll. A terroir az egyediség legfőbb forrása, melyet a szőlőfajta és a technológia egészít ki. A 3.5 ha saját termőterület mellett majdnem ugyanekkora területről vásárolunk fel alapanyagot a borvidékről, de csak megfelelő minőség mellett. 2021-ben 2,5 hektárral bővültek területeink a Bene dűlőben, ahol megkezdődött a szőlő újratelepítése.

Visszafogott terhelés, kellő válogatás

Visszafogott terhelés, kellő válogatás

A visszafogott terhelés, a kellő termésválogatás, az igény szerinti óvatos napoztató levelezés sok kézi munkával jár ugyan, de a növény meghálálja. Megvédjük és segítjük a szőlőt, hogy a szürethez megérkezve legjobb formáját hozza.

A két kezünkkel végzünk minden munkát

A két kezünkkel végzünk minden munkát

Boraink Kézműves borok. Ugyanúgy, mint a szőlőben kézműves módon dolgozunk a pincében is. Minden egyes borfajtára külön figyelünk, nem siettetjük a bor fejlődését külön technológiai beavatkozásokkal.

Igényük szerint iskolázzuk minden borunkat

Igényük szerint iskolázzuk minden borunkat

Kivárjuk az idejét a fejtéseknek, igényük szerint iskolázzuk minden borunkat. Míg több borunkat alaposan kiérleljük, addig az üde fajtáknál fő célunk a könnyed, vidám, még a szőlőre emlékeztető illatok és zamatok megőrzése.

Igyekszünk többet tanulni a változó természetről

Igyekszünk többet tanulni a változó természetről

Hisszük, hogy a jó bor eredendően a szőlőben születik meg. Évről-évre igyekszünk többet tanulni a körülöttünk változóban levő természettől, hogy jó válaszokat adjunk az új időjárás kihívásaira és boraink még szebbek legyenek.

Hagyomány és kortárs szellem egyszerre

Hagyomány és kortárs szellem egyszerre

Szőlőtermelő és borkészítési munkánkban fenntartjuk Csopak XX. századi múltjának fehérboros tradícióit. Ugyan akkor bátran nyitunk a mediterrán terroir adta vörösboros lehetőségek felé, ahogy XIX. századi őseink is tették, amikor e területen még több kékszőlő termett, mint fehér.

Napon, esőn, szélben és fagyban érlelt hordók

Érlelésre kisméretű magyar és francia hordókat használunk. A magyar hordókat azzal a céggel készíttettük, amelyik a néhány év előtti hordóversenyen az első 12 helyezésből hármat megszerezve, abszolút győztes lett. A zempléni tölgyből készült, több évig napon, esőn, szélben, fagyban érlelt dongájú hordók méltó közreműködők a szépen érlelt illatok és zamatok kialakulásában. A kisméretű ászokhordós érlelést követően értékelünk minden bort, majd a kiválasztott tételeket összefejtve egybeérleljük őket. Ez a módi különösen a több borfajtából készített cuvée-nél nagyon fontos.

Nyitvatartás

A Petrányi Pince nyitvatartása