Kisfaludy Program tájékoztató

Így készül

Szőlőfürtök a Petrányi Pince birtokon

A terroir adta lehetőségekből indul ki minden

Szőlőnevelő és borkészítő gondolkodásunk középpontjában a termőhely áll. A terroir az egyediség legfőbb forrása, melyet a szőlőfajta és a technológia egészít ki. A 3.5 ha saját termőterület mellett majdnem ugyanekkora területről vásárolunk fel alapanyagot a borvidékről, de csak megfelelő minőség mellett. 2021-ben 2,5 hektárral bővültek területeink a Bene dűlőben, ahol megkezdődött a szőlő újratelepítése.

Levelek a szőlőtőkén

Visszafogott terhelés, kellő válogatás

A visszafogott terhelés, a kellő termésválogatás, az igény szerinti óvatos napoztató levelezés sok kézi munkával jár ugyan, de a növény meghálálja. Megvédjük és segítjük a szőlőt, hogy a szürethez megérkezve legjobb formáját hozza.

Tartályok a Petrányi Pincében

A két kezünkkel végzünk minden munkát

Boraink Kézműves borok. Ugyanúgy, mint a szőlőben kézműves módon dolgozunk a pincében is. Minden egyes borfajtára külön figyelünk, nem siettetjük a bor fejlődését külön technológiai beavatkozásokkal.

Hordók a Petrányi Pincében

Igényük szerint iskolázzuk minden borunkat

Kivárjuk az idejét a fejtéseknek, igényük szerint iskolázzuk minden borunkat. Míg több borunkat alaposan kiérleljük, addig az üde fajtáknál fő célunk a könnyed, vidám, még a szőlőre emlékeztető illatok és zamatok megőrzése.

Levél a szőlőtőkén

Igyekszünk többet tanulni a változó természetről

Hisszük, hogy a jó bor eredendően a szőlőben születik meg. Évről-évre igyekszünk többet tanulni a körülöttünk változóban levő természettől, hogy jó válaszokat adjunk az új időjárás kihívásaira és boraink még szebbek legyenek.

Tartályok a Petrányi Pincében

Hagyomány és kortárs szellem egyszerre

Szőlőtermelő és borkészítési munkánkban fenntartjuk Csopak XX. századi múltjának fehérboros tradícióit. Ugyan akkor bátran nyitunk a mediterrán terroir adta vörösboros lehetőségek felé, ahogy XIX. századi őseink is tették, amikor e területen még több kékszőlő termett, mint fehér.

Napon, esőn, szélben és fagyban érlelt hordók

Érlelésre kisméretű magyar és francia hordókat használunk. A magyar hordókat azzal a céggel készíttettük, amelyik a néhány év előtti hordóversenyen az első 12 helyezésből hármat megszerezve, abszolút győztes lett. A zempléni tölgyből készült, több évig napon, esőn, szélben, fagyban érlelt dongájú hordók méltó közreműködők a szépen érlelt illatok és zamatok kialakulásában. A kisméretű ászokhordós érlelést követően értékelünk minden bort, majd a kiválasztott tételeket összefejtve egybeérleljük őket. Ez a módi különösen a több borfajtából készített cuvée-nél nagyon fontos.

Nyitvatartás

A Petrányi Pince nyitvatartása