Kisfaludy Program tájékoztató

A Szitahegyről

Petrányi szőlőbirtok a Balatonnal a háttérben

A „második” Nap fénye

A terület kiválasztásakor elvarázsolt minket a tóról visszaverődő „második” Nap fénye, mely kitűnő adottságot jelent a pince fölött és alatt fekvő Balatonra néző szőlőültetvényeknek, melyeket a forró nyári napokon az esti, erdőkből leáramló hűs parti szél üdít fel.

Petrányi szőlőbirtok a Balatonfüreddel a háttérben

Ahol az ízek, aromák kiteljesednek

Már a régiek felismerték, hogy a közvetlenül az erdő alá telepített Tramini meghálálja a forró nyári napokat követő alkonyok hűvösebb, frissítő fuvallatait. Ízei, aromái így teljesednek ki. Kissé alacsonyabb fekvésben az Olaszrizling is igazán otthon érzi magát, bőségesen ontva az e tájra jellemző mandulás ízeket, zamatokat, finom illatokat.

Petrányi szőlőbirtok a Balatonnal a háttérben

Rendkívül összetett talaj

Területünkön a kitűnő táptalaj jellegzetességét a meszes, márgával vegyes fillit-pala adja, melyben idősebb vulkáni kőzetek is találhatóak, felsőbb rétegekben pedig karbonát kőzeteket találunk, itt-ott lösszel, így adva meg a kitűnő talajkombináció elegyét, melyből boraink finoman összetett, harmonikus savtartalmát nyerjük.

Szőlőfürt a Petrányi szőlőbirtokon

A mediterrán csopaki táj

A csopaki táj éghajlatára leginkább a mediterrán szó illik, mivel a nyári forróságot víztömegéből eredő páratartalmával jól csökkenti a Balaton közelsége, de ugyanez a hatás megvédi szőlőinket az erősebb fagyoktól is. A víztükörrel is felerősített sok napos óra alapvetően befolyásolják szőlőink érését. A levendula, a füge, a mandula mind-mind jól érzik magukat kertünkben.

A termőhely a legfontosabb!

A 3,5 hektáros Petrányi Birtok Csopak egyik legjobb adottságú, legszebb fekvésű dűlőjében, a Szitahegyen terül el. Meszes, márgás, vörösagyagos terület, közvetlen az enyhülést nyújtó erdők alatt, mely az extrém meleg nyarakon sokat segít nekünk a növényvédelemben. Szőlőnevelő és borkészítő gondolkodásunk mindig a terroir adta lehetőségekből indul ki, ehhez tesz nekünk kitűnő szolgálatot a saját ültetvényünk és fajtáink, valamint néhány együttműködő szomszéd gazda mintegy 2 ha területéről vásárolunk fel szőlőt megfelelő minőségben.

Nyitvatartás

A Petrányi Pince nyitvatartása