Kisfaludy Program tájékoztató

Bevezető

Petrányi szőlőbirtok a Balatonnal a háttérben

Minden egy szitahegyi sétával kezdődött

A Petrányi család elsődlegesen a vitorlázási szenvedély szálaival kötődik már évtizedek óta Csopakhoz. Első nyaralójukat a Balaton-part felé vették. Aztán Petrányi István és felesége Piroska, az ezredforduló táján egy napsütéses, nyári napon véletlen-szülte, spontán sétát tett fenn, a Szitahegyen. Gyurgyalagok az égen, mandulafák a dombon, erdőalja és igézően pazar kilátás. Ez a séta elég is volt arra, hogy a házaspár szíve örökre a Szitahegyen ragadjon. A romantikus séta közben gyorsan telt az idő. Leültek egy ponton, kéz a kézben s figyelték, ahogy a nap körbejárja a domboldalt. „Ide szőlőbirtok kell.” – határozták el együtt.

Petrányi Pince épülete a szőlőbirtok mögött

A borászat: kitartó munka és alázat

Petrányiék, amihez nyúlnak, azt szívvel és maximalizmussal teszik. Legyen szó akár hivatásukról, akár hobbijukról, a vitorlázásról, akár szerelmükről, a csopaki birtokról. Jött a felszerelt pince, egy szőlész-borász csapat, majd a strandon a Kincses Bolt és immár a villa mellett borterasz teszi teljessé a történetet. Kevés dolog változott azóta a romantikus séta óta, de egy kis, 6 ha-os birtok életében rengeteg nagy döntés és költséges fejlesztés történik ennyi idő alatt. A borászat olyan hobbi, ami nem rövidtávú hóbort, hosszútávon érték születik belőle: ehhez kitartó munka, türelem, sok törődés, odafigyelés szükséges.

A Petrányi Pince megálmodói

Petrányi István és Petrányi Piroska

Piroska és István sok-sok éve szerettek bele ebbe a különleges tájba. Évtizedek óta járnak Csopakra. A családi birtokot az ezredforduló táján alapították. Eleinte csupán a vitorlázás kötötte őket Csopakhoz, de aztán a terület megvásárlása után a fél hektáros szőlőbirtokból végül 3,5 hektár lett a Szitahegyen, birtokközponttal és immár vendéglátással, melyeket mind úgy terveztek, hogy az évezredes balatoni tájba illeszkedjen, annak ékeségge is legyen. 2021-ben 2,5 hektárral bővültek területeik a Bene dűlőben, ahol megkezdődött a szőlő újratelepítése. A család minden tagja részt vesz irányok kijelölésében, sőt ha tehetik, jelen vannak a szüret és a vendéglátás kérdései körül is. István a pincében mozog otthonosabban, míg Piroska a Borterasz és a Kincses fölött bábáskodik. A második (Petrányi Zoltán és felesége Viki) és immár a harmadik generáció (Petrányi Botond) is aktívan vitorlázik. Így együtt, családi alapokra építve, közösen élik a Petrányi Pince mindennapjait.

Petrányi Piroska és István állnak a szőlőbirtokon

Mérföldkövek

Bízunk benne, hogy ezt a sikersztorit Önnel együtt írjuk tovább

2000

2000 - A 3,5 ha-os szőlőbirtokhoz megépül a pince, a szekszárdi Heimann Ferenc tervei alapján, de az első szüretelt gyümölcs még a falu másik végén kerül préselésre, egy addigra neves csopaki pincénél: a dugókon is Jásdi István neve szerepelt. A szintén vitorlázó Jásdival mindenkori borászunk, a vele sokat együttműködő Ritecz János hozta össze Petrányi Istvánékat.

2001

2001 - Elkészül a Petrányi Villa, melyet Mueller Éva, Ybl-díjas építész tervezett. A szőlész Molnár Zoltán a kezdetek óta, akinek köszönhetően a birtok a környék egyik legszebbjeként híresül el. Az első István nap az új nyaralóban, még félkész körülmények közepette, a szőlősorok közt hegedűszóval.

2003

2003 - Az első Petrányi borok megjelennek a piacon kereskedelmi forgalomban is.

2004

2004 - Megszületik Petrányi Botond, István és Piroska fiának, Zoltánnak a fia, akinek az évjáratából a pince trezorjában egy rezervált tétel Cabernet sauvignon azóta is pihen.

2008

2008 - A Dunántúlon legendásan jó fehérboros évjárat, melyből egy azóta is egyedülálló különlegesség, egy olaszrizling-aszú is letöltésre került, korlátozott palackszámban.

2009

2009 - a Villa alatti rizlingtábla helyére új szőlőfajta kerül, melyet Syrah-nak hívnak. A rizlingünk, pár méterrel arrébb, a bekötőút túloldalára kerül átoltásra, szelektált, öreg tőkék oltócsapjaival (a régi rizling utolsó bora Finálé néven került forgalomba).

2010

2010 - az esős, szegényes évjáratban a csopaki strandon Piroska kávézót tervez és meg is nyitja azt Kincses Bolt néven, mely azóta valóságos intézmény lett a Csopakon nyaralók és élők körében. Delikát finomságok, a strand legjobb kávéja és természetesen Petrányi borok mind fontos elemei a repertoárnak, melyet első évben még nem, de később a vendégek kedvence, Bori vezet.

2012

2012 - palackba kerül első syrah borunk. A siker nagyon meggyőző, fontos hivatkozási alapja lesz cabernet-nk is a csopaki vörösboros hagyományok újraértelmezésében. Készül egy nagyon testes, erős, „díjmágnes” rizling is a meleg évjáratból, a muskotályunk az MTA Bora címet nyeri el ebből az évből.

2013

2013 - A pince(s később a borterasz) feletti tiszta tramini ültetvény fele átoltásra kerül. A fajta az extrém meleg években hajlamos lelágyulni, mi pedig legelső borunk óta a friss, virgonc savakat keressük. Az új, érdemes fajta, mellyel elkezdtünk tanulni, a remek savgyűjtő furmint, mely komoly múlttal rendelkezik Csopakon is. Egyelőre úgy érezzük, hogy hordóban viselkedik jobban, noha a Petrányi fehérborok alapvetően acéltartályban készültek mindig is. Lelpalackozzuk első csavarzáras borunkat.

2014

2014 - esős, viszontagságokkal teli év, de átlátható, bejárható birtokméretünknek és a válogatásnak köszönhetően pár ezer palack bor ebből az évből is jutott. A 2014-es évből összesen 3 pince rizlingje kapja meg a Kódex minősítést, az egyik közülük a Petrányi Pincéjé.

2015

2015 - Herczeg Ágnes (nemzetközi borakadémikus) tanácsadója lesz a pincének (ő mutatja be Piroskáéknak Ripka Gergőt is). Megnyitja kapuit a panorámás Petrányi Borterasz. Meghitt, közvetlen, családias légkör, tájba illő egyszerűség, és baráti fogadtatás jelentik a legfőbb rendezőelveket. Első évben még csak hideg ételek, borkorcsolyák és a kóstolócsoportok jelentik a tennivalókat, noha felszerelt, kis konyha is készült a 35-40 fő befogadóképességű vendéglátóhelyhez...

2016

2016 - Szabó Krisztián a déli partról szegődött szakácsként csopaki borteraszunkra, és vele csináljuk végig első, sikeres nyári szezonunkat, immár meleg konyhával, hétvégente napi menüvel. A teraszon éves szinten ezernyi ember fordul meg, lakik jól szeme, szája, melyet egy maroknyi, családias összetartó csapat szolgál ki, a tervek szerint szezonon kívül is így lesz ez. 15 év után elkészül az első gépi számlánk is, Kódex borunk bekerül a Michelin-csillagos Costesbe.

2017

2017 - Bővült az étterem konyhája, az új technologiának megfelelő, legkorszerűbb gépekkel és egy szakáccsal, Wiborny Szabolccsal is. A kerthelységet fedett terasszá alakítottuk át, hogy ezzel is fokozzuk a vendégek kényelmét.

2018

2018 - A megújulás éve. A szakmai csapathoz csatlakozik a badacsonyi borász, Bakó Ambrus, Kós Attila borterasz üzletvezető és Somogyi Károly séf, aki új konyhatechnológiai eljárásokat honosított meg.

2019

2019 - A Pince első gyöngyöző tétele, a Harmatcsepp óriási sikerrel debütál. A Borterasz előtt lévő területen termesztett cabernet sauvignon-t malbec-ra oltották át. A nemzetközi VinAgora borversenyen Syrah 2015 borunkat a legjobb magyar Syrah fajtabornak választották. A Petrányi Zoltán által vezetett Racing Django csapat megnyeri a Kékszalag Nemzetközi Vitorlásversenyt, Petrányi Botond csapata pedig a Kék Pántlika vitorlásversenyt.

2020

2020 - A koronavírus járvány ugyan beárnyékolta az évet, de bővült a hátsó terasz és a csapat is: Domonkos Roland és Koronczai Gábor csatlakoznak a konyhai csapathoz, Tüske Gyöngyi átveszi az értékesítési és marketing feladatokat. Olaszrizling Birtokválogatás 2017 borunkat az Országház Borának választják olaszrizling kategóriában, a Petrányi Furmint 2019 felkerült a BORIGO borszakmai magazin éves TOP 100-as listájára, a legizgalmasabbnak tartott magyar borok közé.

2021

2021 - A Covid árnyékában csapatunk töretlen lendülettel dolgozott: átalakítási munkáknak köszönhetően bővítettük fedett teraszunk kapacitását, új, modern gépekkel szereltük fel konyhánkat, hogy még szebb, még igényesebb környezetben fogadhassuk Vendégeinket. Furmint 2019 borunkat Arany, Hegybor Olaszrizling 2021 és Rosé 2021 borainkat Ezüstéremmel díjazták a Nemzetközi VinAgora Borversenyen. A Pince 2. helyezést ért el a Bor és Piac szakmai magazin által meghirdetett „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” pályázaton a kisbirtokok között. 2,5 hektár új területet vásároltunk a csopaki Bene dűlőben, ahol megkezdődtek az újratelepítés előtti talajelőkészítő munkálatok.

2022

2022 - Tovább épült és szépült a Borterasz, felújításra került a tető és klímákat szereltünk be, hogy Vendégeink hűvösebb időben „téli kertként” élvezhessék fedett teraszunk hangulatát. Konyhánk vezetését Bakonyi Milán vette át. A Bene dűlőben 11.200 oltvány került telepítésre. Hegybor Olaszrizling 2021 borunkat Aranyéremmel díjazták a XXXI. Balatonfüredi, majd az Országos Borversenyen. Borteraszunk bekerült a Magyar Konyha magazin Balaton 2022 gasztrokalauz TOP 10 legszebb kilátással rendelkező étterme közé! A páratlan panoráma mellett kiemelték havonta változó, a környékbeli termelők szezonális alapanyagaira épülő étlapunkat, házi szörpjeinket az Egreskertből és Olaszrizling borainkat is. A Petrányi Pince elnyerte a Magyarország Legszebb Kisbirtoka címet a Bor és Piac szakmai magazin pályázatán. Ősszel megünnepeltük a Pince alapításának 20+1 évfordulóját és bemutattuk Ében 2020 csúcsborunkat.

2023

2023

2023 - Boraink kimagasló eredményeket értek el hazai és nemzetközi megmérettetéseken. Rosé 2022 borunk a Balaton Borrégióból egyedüli rozéborként Aranyérmet nyert az Országos Borversenyen, Birtokválogatás Olaszrizling 2022 borunk 88 ponttal Ezüstérmet szerzett a nemzetközi Winelovers Wine Awards versenyen. Syrah 2021 és Hegybor 2022 borainkat Ezüstérmmel díjazták a világ legnagyobb borversenyén, az AWC Vienna Wine Challenge-en. A Petrányi Borterasz bekerült a Magyar Konyha Balaton 2023 Gasztro kalauz kiadványban a TOP 10 vendéglő közé.

Nyitvatartás

A Petrányi Pince nyitvatartása