Kisfaludy Program tájékoztató

Történetünk bevezető

Minden egy szitahegyi sétával kezdődött

Minden egy szitahegyi sétával kezdődött

A Petrányi család elsődlegesen a vitorlázási szenvedély szálaival kötődik már évtizedek óta Csopakhoz. Első nyaralójukat a Balaton-part felé vették. Aztán Petrányi István és felesége Piroska, az ezredforduló táján egy napsütéses, nyári napon véletlen-szülte, spontán sétát tett fenn, a Szitahegyen. Gyurgyalagok az égen, mandulafák a dombon, erdőalja és igézően pazar kilátás. Ez a séta elég is volt arra, hogy a házaspár szíve örökre a Szitahegyen ragadjon. A romantikus séta közben gyorsan telt az idő. Leültek egy ponton, kéz a kézben s figyelték, ahogy a nap körbejárja a domboldalt. „Ide szőlőbirtok kell.” – határozták el együtt.

A borászat: kitartó munka és alázat

A borászat: kitartó munka és alázat

Petrányiék, amihez nyúlnak, azt szívvel és maximalizmussal teszik. Legyen szó akár hivatásukról, akár hobbijukról, a vitorlázásról, akár szerelmükről, a csopaki birtokról. Jött a felszerelt pince, egy szőlész-borász csapat, majd a strandon a Kincses Bolt és immár a villa mellett borterasz teszi teljessé a történetet. Kevés dolog változott azóta a romantikus séta óta, de egy kis, 3,5 ha-os birtok életében rengeteg nagy döntés és költséges fejlesztés történik ennyi idő alatt. A borászat olyan hobbi, ami nem rövidtávú hóbort, hosszútávon érték születik belőle: ehhez kitartó munka, türelem, sok törődés, odafigyelés szükséges.

A Petrányi Pince megálmodói

Petrányi István és Petrányi Piroska

Piroska és István sok-sok éve szerettek bele ebbe a különleges tájba. Évtizedek óta járnak Csopakra. A családi birtokot az ezredforduló táján alapították. Eleinte csupán a vitorlázás kötötte őket Csopakhoz, de aztán a terület megvásárlása után a fél hektáros szőlőbirtokból végül 3,5 hektár lett a Szitahegyen, birtokközponttal és immár vendéglátással, melyeket mind úgy terveztek, hogy az évezredes balatoni tájba illeszkedjen, annak ékségge is legyen. A család minden tagja részt vesz irányok kijelölésében, sőt ha tehetik, jelen vannak a szüret és a vendéglátás kérdései körül is. István a pincében mozog otthonosabban, míg Piroska a Borterasz és a Kincses fölött bábáskodik. A második (Petrányi Zoltán és felesége Viki) és immár a harmadik generáció (Petrányi Botond) is aktívan vitorlázik. Így együtt, családi alapokra építve, közösen élik a Petrányi Pince mindennapjait.

Mérföldkövek

Bízunk benne, hogy ezt a sikersztorit Önnel együtt írjuk tovább

2000

2000 - A 3,5 ha-os szőlőbirtokhoz megépül a pince, a szekszárdi Heimann Ferenc tervei alapján, de az első szüretelt gyümölcs még a falu másik végén kerül préselésre, egy addigra neves csopaki pincénél: a dugókon is Jásdi István neve szerepelt. A szintén vitorlázó Jásdival mindenkori borászunk, a vele sokat együttműködő Ritecz János hozta össze Petrányi Istvánékat.

2001

2001 - Elkészül a Petrányi Villa, melyet Mueller Éva, Ybl-díjas építész tervezett. A szőlész Molnár Zoltán a kezdetek óta, akinek köszönhetően a birtok a környék egyik legszebbjeként híresül el. Az első István nap az új nyaralóban, még félkész körülmények közepette, a szőlősorok közt hegedűszóval.

2003

2003 - Az első Petrányi borok megjelennek a piacon kereskedelmi forgalomban is.

2004

2004 - Megszületik Petrányi Botond, István és Piroska fiának, Zoltánnak a fia, akinek az évjáratából a pince trezorjában egy rezervált tétel Cabernet sauvignon azóta is pihen.

2008

2008 - A Dunántúlon legendásan jó fehérboros évjárat, melyből egy azóta is egyedülálló különlegesség, egy olaszrizling-aszú is letöltésre került, korlátozott palackszámban.

2009

2009 - a Villa alatti rizlingtábla helyére új szőlőfajta kerül, melyet Syrah-nak hívnak. A rizlingünk, pár méterrel arrébb, a bekötőút túloldalára kerül átoltásra, szelektált, öreg tőkék oltócsapjaival (a régi rizling utolsó bora Finálé néven került forgalomba).

2010

2010 - az esős, szegényes évjáratban a csopaki strandon Piroska kávézót tervez és meg is nyitja azt Kincses Bolt néven, mely azóta valóságos intézmény lett a Csopakon nyaralók és élők körében. Delikát finomságok, a strand legjobb kávéja és természetesen Petrányi borok mind fontos elemei a repertoárnak, melyet első évben még nem, de később a vendégek kedvence, Bori vezet.

2012

2012 - palackba kerül első syrah borunk. A siker nagyon meggyőző, fontos hivatkozási alapja lesz cabernet-nk is a csopaki vörösboros hagyományok újraértelmezésében. Készül egy nagyon testes, erős, „díjmágnes” rizling is a meleg évjáratból, a muskotályunk az MTA Bora címet nyeri el ebből az évből.

2013

2013 - A pince(s később a borterasz) feletti tiszta tramini ültetvény fele átoltásra kerül. A fajta az extrém meleg években hajlamos lelágyulni, mi pedig legelső borunk óta a friss, virgonc savakat keressük. Az új, érdemes fajta, mellyel elkezdtünk tanulni, a remek savgyűjtő furmint, mely komoly múlttal rendelkezik Csopakon is. Egyelőre úgy érezzük, hogy hordóban viselkedik jobban, noha a Petrányi fehérborok alapvetően acéltartályban készültek mindig is. Lelpalackozzuk első csavarzáras borunkat.

2014

2014 - esős, viszontagságokkal teli év, de átlátható, bejárható birtokméretünknek és a válogatásnak köszönhetően pár ezer palack bor ebből az évből is jutott. A 2014-es évből összesen 3 pince rizlingje kapja meg a Kódex minősítést, az egyik közülük a Petrányi Pincéjé.

2015

2015 - Herczeg Ágnes (nemzetközi borakadémikus) tanácsadója lesz a pincének (ő mutatja be Piroskáéknak Ripka Gergőt is). Megnyitja kapuit a panorámás Petrányi Borterasz. Meghitt, közvetlen, családias légkör, tájba illő egyszerűség, és baráti fogadtatás jelentik a legfőbb rendezőelveket. Első évben még csak hideg ételek, borkorcsolyák és a kóstolócsoportok jelentik a tennivalókat, noha felszerelt, kis konyha is készült a 35-40 fő befogadóképességű vendéglátóhelyhez...

2016

2016 - Szabó Krisztián a déli partról szegődött szakácsként csopaki borteraszunkra, és vele csináljuk végig első, sikeres nyári szezonunkat, immár meleg konyhával, hétvégente napi menüvel. A teraszon éves szinten ezernyi ember fordul meg, lakik jól szeme, szája, melyet egy maroknyi, családias összetartó csapat szolgál ki, a tervek szerint szezonon kívül is így lesz ez. 15 év után elkészül az első gépi számlánk is, Kódex borunk bekerül a Michelin-csillagos Costesbe.

2017

2017 - Bővült az étterem konyhája, az új technologiának megfelelő, legkorszerűbb gépekkel és egy szakáccsal, Wiborny Szabolccsal is. A kerthelységet fedett terasszá alakítottuk át, hogy ezzel is fokozzuk a vendégek kényelmét.

2018

2018 - A megújulás éve. Borász poszton csatlakozik a szakmai csapathoz a badacsonyi Bakó Ambrus, a borteraszon Kós Attila, új üzletvezetőnk és Somogyi Károly séf, aki új konyhatechnológiai eljárásokat honosított meg.

2019

2019 - A Pince első gyöngyöző tétele, a Harmatcsepp óriási sikerrel debütál. A Borterasz előtt lévő területen termesztett cabernet sauvignon-t malbec-ra oltották át. A nemzetközi VinAgora borversenyen Syrah 2015 borunkat a legjobb magyar Syrah fajtabornak választották. A Petrányi Zoltán által vezetett Racing Django csapat megnyeri a Kékszalag Nemzetközi Vitorlásversenyt, Petrányi Botond csapata pedig a Kék Pántlika vitorlásversenyt.

2020

2020 - A koronavírus járvány ugyan beárnyékolta az évet, de bővült a hátsó terasz és a csapat is: Domonkos Roland és Koronczai Gábor csatlakoznak a konyhai csapathoz, Tüske Gyöngyi átveszi az értékesítési és marketing feladatokat. Olaszrizling Birtokválogatás 2017 borunkat az Országház Borának választják olaszrizling kategóriában, a Petrányi Furmint 2019 felkerült a BORIGO borszakmai magazin éves TOP 100-as listájára, a legizgalmasabbnak tartott magyar borok közé.

Nyitva tartás

A Petrányi Pince nyitva tartása